Ktoś / Coś publikuje informacje z mojego profilu na Facebooku!

Jeśli zauważyłeś/aś, że z twojego konta zostały opublikowane nieznane treści bez twojej wiedzy i zgody – musisz koniecznie wiedzieć, że twoje konto zostało shakowane przez osoby trzecie. W tym przypadku należy zmienić ustawienia bezpieczeństwa konta, hasło oraz ustawić weryfikację dwuetapową do logowania się na konto.

W większości przypadków nie trzeba się bać o swoje konto, bo nie musi być to sprawka hakerów, lecz aplikacji promocyjnej, która jest podpięta do twojego konta.

Zastosowanie to działa równie tak samo dla przeglądarkowej wersji Facebooka, jak i w aplikacji mobilnej. Zacznijmy od początku:

Aby sprawdzić jaka aplikacja publikuje treść bez naszej zgody, należy wejść w Ustawienia konta (zakładka „Aplikacje >> Zalogowano przez Facebooka”) – bezpośredni link: kliknij tutaj, a następnie odłączyć aplikacje nieznane lub podejrzane, klikając na nie i na przycisk „Usuń aplikacje”;

Aby zmienić hasło i zwiększyć bezpieczeństwo poprzez logowanie dwuetapowe i nie tylko, należy wejść w Ustawienia konta (zakładka „Bezpieczeństwo”) – bezpośredni link: kliknij tutaj, a następnie edytować wybrane przez siebie opcje bezpieczeństwa, które pokazano na zdjęciu:

Ostatnim krokiem jest sprawdzenie, na jakich urządzeniach zalogowano się z twojego konta. Aby to sprawdzić, kliknij tutaj a następnie na „Lokalizacja zalogowania”. Jeśli widzisz nieznane tobie logowanie, na nieznanym urządzeniu i lokalizacji, wyloguj tą sesję poprzez kliknięcie w nią.